De dood van koning Kyrië, kabouters hebben echt bestaan

Gert Frens  (1937-2013), hoogleraar fysische chemie aan de TU Delft, was een actief deelnemer aan de kabouterclub van het Nat Lab: wetenschappers en ingenieurs uit Philips’ wereldbekende researchlaboratorium die op zoek gingen naar kabouterverhalen en toen - tot hun verbazing - constateerden dat kabouters echt hebben bestaan.

 

Het is opmerkelijk dat vrijwel iedere Nederlander heel gedetailleerd beschrijven kan wat precies een kabouter is. De ideeën daarover zijn ook tamelijk eensluidend. Zit er dan misschien in oude, van generatie op generatie overgeleverde, kabouterverhalen een harde historische kern? Het antwoord op die vraag blijkt tamelijk verrassend: "Kabouters hebben bestaan. Zij zijn in de loop van de achtste eeuw van het toneel verdwenen onder de invloed van het Frankische imperialisme".

Gert Frens en zijn mede-onderzoekers beweren dat omdat er een verband is tussen de gelokaliseerde kabouterverhalen (in Vlaanderen, Brabant, Limburg en Westfalen) en de historische gegevens over die regio in de vroege middeleeuwen. Dat er echt kabouters bestaan hebben was hun (tamelijk onwaarschijnlijke) werkhypothese. Maar dat bleek toen goed te onderbouwen met archeologische, historische en literaire argumenten.

 

De dood van koning Kyrië

Oude overgeleverde kabouterverhalen geven een verklaring waarom tegenwoordig alle kabouters verdwenen zijn. Op een gegeven moment zijn ze uit Hoogeloon, Bergeijk, Cuyk aan de Maas en tal van andere plaatsen vertrokken naar het noorden. Omdat hun koning Kyrië was vermoord. Uit de tekst van die overgeleverde sage valt te beredeneren wanneer die koning Kyrië geleefd moet hebben, waar hij woonde, en waarom hij gedood werd. De archeologie belicht in flitsen wat er toen op die plaatsen is gebeurd. Zo kwamen de onderzoekers zelfs de economische basis voor de macht van koning Kyrië op het spoor. De harde feiten zeggen dus dat iemand ooit diens historische rol gespeeld moet hebben. Oftewel: er heeft ooit een kabouterkoning Kyrië echt geleefd en gewerkt! 

Dan moet ook de moord op koning Kyrië een historische gebeurtenis zijn geweest die indertijd diepe indruk heeft gemaakt. Over dergelijke dingen gaan overgeleverde volksverhalen zoals dit. Uit de analyse van de overlevering blijkt dat koning Kyrië en zijn kabouters indertijd tot een verliezende partij hebben behoord. Samen met de Friese koning Redbad en de Saksische hertog Widukind hebben ze het in de loop van de zevende eeuw afgelegd tegen Karel Martel, Pippijn en uiteindelijk Karel de Grote zelf. Die heeft het land en het volk van koning Kyrie ingelijfd in zijn rijk en daarna zijn de herinneringen aan de kaboutertijd vervaagd. 

 

De historische kern van het Kyrië-verhaal

Maar helemaal verdwenen waren ze dus nog niet. Frens c.s. beschrijven hoe ze in hun onderzoek stap voor stap werden teruggevonden. En hoe uit de gegevens een samenhangend relaas kon worden gereconstrueerd over leven en werken van de kabouters, hun koning Kyrië, zijn onnatuurlijke dood en de ondergang van zijn kaboutervolk. Het lijkt zo goed als zeker dat de kabouters van dat verhaal echt hebben bestaan!

 

Het boek heeft het formaat dat je van een kabouterboek mag verwachten: 11 x 14 centimeter.

 

ISBN 978-90-77747-14-8, 128 pagina's. 

10,00 €

  • Beschikbaar
  • Levertijd: 1-3 dagen