Kabeljauws maakte sinds 1996 vele boeken, in oplages van 10 tot 8.000 stuks. Een kleine greep uit de meer dan tweehonderd producties vindt u hieronder.

 


In de greep van de camino

BRIEVEN VAN EEN PELGRIM

Frans Kolder (1930-2023) besluit na zijn pensioen begin jaren negentig op weg te gaan naar Santiago de Compostela. Tijdens de vaak eenzame fietstochten wordt hij op zichzelf teruggeworpen. De natuur en de ontmoetingen onderweg maken indruk op hem en gaandeweg voelt hij zich steeds meer één worden met de Camino. In de brieven naar huis neemt hij zijn vrouw Rie en dochter Zita mee in de schoonheid en de culturele rijkdom van de Camino. Deze brieven met vele foto's zijn verzameld in dit boek.   

 

Het boek op A4-formaat (ISBN 978-90-77747-76-6, 224 pagina's; harde kaft) is verkrijgbaar via z.kolder@xs4all.nl. De prijs is € 29,50 exclusief verzendkosten.

 


WESTERHOVEN, RIETHOVEN EN BORKEL & SCHAFT IN KAART

Toen in 2009 het boek 'Bergeijk in Kaart' ten doop was gehouden, ontstond bij de auteurs Kik de Nooijer, Daniel Vangheluwe en Johan Biemans al snel het gevoel dat het onderzoek nog niet af was. In de vroege middeleeuwen was Bergeijk het centrum van de oerparochie Bergeijk, waartoe ook de dorpen Riethoven, Westerhoven, Luyksgestel, Dommelen en Borkel behoorden. De heren pakten de handschoen op en lieten in 2022 dit vervolgboek met nu deze dorpen plus het dorp Schaft.

 

Het boek (ISBN 978-90-77747-75-9, 438 pagina's; genaaid gebonden) kost € 35,- (exclusief verzendkosten) en is verkrijgbaar bij Johan Biemans via jhc.biemans@kpnmail.nl. Meer informatie over het boek is ook te vinden op de speciale website.

 


de OOGST VAN MOEDERS AKKER

Moeder (1924) lijkt een gewone vrouw totdat ze haar verhaal vertelt. Haar nieuwsgierige kind kent hiervan hoofdstukken, niet het hele boek. Beeldend en met beleving, nu en dan ontroerend, vertelt moeder hem ook over het verborgene uit haar leven.

 

Ze is een Brabantse boerenvrouw. De onstuimige ontwikkeling van economie, geloof en landbouw in haar eeuw lopen door de vertellingen heen als witte draadjes door rood vlees. 

 

 Van auteur  Jan Smulders verschenen eerder:

- Achter de kloostermuur; een bezoek aan de Achelse Kluis 

- Zo nietig is een mens; markante levensportretten 

- Brabantse Kijk; 365 foto’s/365verhalen 

 

Het boek (320 pagina's; paperback) kost € 18,95 (exclusief verzendkosten) en is verkrijgbaar bij de auteur via smuld723@planet.nl

 


het boek der martelaren

De Martha-Stichting werd in 1883 opgericht en bood een tehuis aan wat toen nog ’onverzorgde kinderen’ heette. Dat waren voornamelijk kinderen uit straatarme gezinnen die in de overbevolkte oude buurten van de grote steden woonden.

De Martha-Stichting bood hen onderdak, voedsel en perspectief. Bijna alle meisjes werden klaargestoomd voor huishoudelijk werk en de jongens leerden een vak in de eigen werkplaatsen van de stichting. In de bijna honderd jaar die de Martha-Stichting in deze hoedanigheid bestaan heeft zijn er duizenden kinderen geweest voor wie de Martha-Stichting korte of lange tijd hun enige thuis was.

Kees Visschedijk laat in Het Boek der Martelaren vijftig oud-bewoners tussen de vijftig en zevenentachtig jaar oud aan het woord. Zij vertellen over de omstandigheden thuis die er toe geleid hebben dat ze naar een kindertehuis moesten en over de tijd die ze in dat tehuis hebben doorgebracht. De verhalen van de ’martelaren’ - zoals ze zichzelf noemen - worden afgewisseld met de verhalen van mannen en vrouwen die een aantal jaren leiding hebben gegeven aan groepen kinderen in de Martha-Stichting. 

 

Het boek (ISBN 978-90-77747-62-9) telt 246 pagina's en bevat vele foto's. Het kost € 26,50 (exclusief verzendkosten) en is alleen nog verkrijgbaar bij de boekhandels in Alphen aan den Rijn en via auteur Kees Visschedijk.

 


de kromhout uit 1907

Het verhaal dat via vele omwegen leidt tot de realisatie van het boek begint als Frans Brokx dertien jaar is. Een ongeluk met een vishengel zorgt ervoor dat hij brildrager wordt. Zijn droom om ooit stuurman op de grote vaart te worden spat uiteen. Het belet hem niet om een grote liefde voor de zee en schepen te behouden en verder te ontwikkelen. Hij vaart veel en klust veel, aan boten welteverstaan. De meeste liefde gaat zitten in een stalen schip uit 1907 dat hij als De Zeehond koopt, maar waar hij bij

voltooiing van de restauratiewerken de originele naam De Kromhout aan

teruggeeft.

Naast de wens om het schip zo veel mogelijk terug te brengen in de originele staat, wil hij de geschiedenis ervan kennen. Wie waren de zeven eerdere eigenaren? Hoe leefden en werkten zij? Wat deden ze met De Kromhout uit 1907? Stad en land reist hij af om de historie van het schip te reconstrueren. De neerslag van zijn zoektocht is in dit boek gevat.

 

Het rijkelijk geïllustreerde boek (192 pagina's, ISBN 978-90-77747-75-9) is verkrijgbaar via de boekhandel en via de auteur via Kromhout1907@gmail.com.


MOEDER & DOCHTER

De moeder van de in Reusel geboren Cisca Castelijns wordt weduwe op 66-jarige leeftijd. Ook Cisca is 66 als haar geliefde overlijdt. In hoeverre kruisten hun levensgeschiedenissen nog meer met elkaar? En welke keuzes maakten zij, onder welke omstandigheden? Of kwam het leven zoals het kwam? Cisca ging op zoek naar de belangrijke momenten in hun levens. Die momenten laten grote verschillen zien. Maar één ding loopt als een rode draad door beide levens: de wil om er het beste van te maken. En de gedrevenheid om zelf daartoe de kracht te vinden. Die passie lag ook ten grondslag aan dit verhaal, gevat in dit boek. Zo ontstond dit 'tijdsbeeld van twee vrouwen uit de Kleine Kempen, een familiegeschiedenis', hetgeen ook de ondertitel van het boek is.

 

Voor meer informatie over het boek (230 pagina's): cisca.castelijns@iae.nl

 


Ivanka's love to cook boek

Zes jaar lang was Ivanka Luijten de vaste demo-kok van een supermarkt in Eersel. Wekelijks

werd aan haar gevraagd: “Wat eten we vandaag?” of “Wat zit er vandaag weer in je pannetje?”

Velen wilden na haar antwoord graag even uit Ivanka's pannetje proeven en veelal waren

klanten aangenaam verrast over het gerecht… telkens met liefde bereid. Het zorgde voor een groeiende schare aan fans en een groeiende hoeveelheid geslaagde recepten die ze na veel wikken en wegen bundelde in dit boek. Op vrijdag 22 november 2019 werd het feestelijk gepresenteerd in een bomvolle De Smis in Duizel.

 

Het boek (152 pagina's, ISBN 978-90-77747-72-8) is te koop bij de auteur via ivanka@luijtenduidelijk.nl, bij kookwinkel Van den Hurk in Eersel en bij Vershof in Bladel.

 


twee eeuwen beekse sporthistorie

Hein Kanters spendeerde jaren aan het schrijven van zijn verzamelwerk, waarin 200 jaar aan Hilvarenbeekse sportgeschiedenis is opgenomen. Hij behandelt elke sport die er ooit in de gemeente is beoefend, ook sporten die er niet meer zijn. Aan bod komt het hele gamma: van boogschieten tot wielrennen, van atletiek tot vissen, van tai chi tot de zeskamp.

 

Het boek (400 pagina's, ISBN 978-90-81989-52-7) verscheen tijdens de opening van de nieuwe sporthal Roodloop, in oktober 2018. Het is te koop bij boekhandel Peter Swaanen in Hilvarenbeek en café Schuttershof in Esbeek. De prijs is € 19,50. De eerste 15 pagina's van het boek zijn hier te lezen.

 


het is maar een fase

Voor Sophie Fleur (officieel Sophie Fleur Verbiesen-van de Ven, 'maar dat is zoveel tekst op een boek', zegt ze zelf) maakten we haar derde bundel. Zelfde stijl als haar verzamelde columns in Filosophie 1 en 2 - veel lachen, af en toe een traan - maar nu geheel gericht op alles rond het moederschap; van conceptie tot perswee, van afkolven tot bemoeizuchtige oma. 

 

Het boek (236 pagina's, ISBN 978-90-77747-67-4) kost slechts een tientje en is te koop via de de winkel van Mama Doet: http://www.mamadoet.nl/winkel 

 


VAN BOSSCHE BODEM (deel 1 en 2)

Bosschenaar Jos van Erp liet bij ons twee bundels met korte verhalen vormgeven en drukken. Met zijn 'Great job!' toonde hij zich tevreden over onze snelheid en het resultaat.

 

Van Bossche Bodem (deel 1 en 2, beide 116 pagina's, ISBN 978-90-77747-66-7 en 978-90-77747-70-4) zijn te koop bij de auteur via jos.van.erp327@outlook.com en via de boekhandel.


stil verdriet

In haar jeugd trok Thea Nissen zich terug van haar omgeving met een boekje in een hoekje. In 'Stil verdriet' vertelt ze over de psychische problemen van haar vader, haar gezin en hoe dit haar gevormd heeft tot wie ze nu is. Dit levensverhaal moest voor haar, ondanks of misschien dankzij haar Parkinson, aan papier worden toevertrouwd.

 

Wim Daniëls over Thea Nissen:

“Voetje voor voetje schrijft ze haar weigerachtig lichaam vooralsnog prachtig proza voor.” 

 

Het boek is te koop via de boekhandel (178 pagina's, ISBN 978-90-77747-65-0).

 


royston

Over het flamboyante leven van voetballer Royston Drenthe schreef Hugo Verkley een meesterlijk boek. Het werd werd uitgeroepen tot Staantribune voetbalboek van het jaar 2017 en genomineerd voor de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek van 2017. 

Wij mochten de vormgeving, de eindredactie en de druk van dit boek verzorgen.

 

Het boek kost € 9,90 (exclusief verzendkosten) en is te koop bij de auteur (284 pagina's, ISBN 978-90-82770-90-2).BABY MIGUEL

Het verhaal van baby Miguel is de waargebeurde zoektocht van mama Lieveke de Kort met haar partner Michael om hun pasgeboren kindje te kunnen laten zien. Het is een kostbaar project, want er is 110.000 euro nodig om een riskante operatie te bekostigen. Ze start de actie ‘Help baby Miguel zien’ en in één klap staat haar leven op zijn kop. Dankzij nationale aandacht op televisie en in kranten wordt het streefbedrag gehaald. Maar dan moet de ingreep nog plaatsvinden. Er blijkt slechts één persoon te zijn die deze operatie uit kan voeren: een zesentachtigjarige arts in het noorden van Amerika.

 

Het boek kost € 17,50 exclusief verzendkosten. Wilt u het boek bestellen, neem dan contact op met Lieveke de Kort, bereikbaar via lj129@hotmail.com