Een greep uit de meer dan 100 boeken
die we sinds 1996 voor onze klanten maakten...


IN DE GREEP VAN DE CAMINO 

BRIEVEN VAN EEN PELGRIM

Frans Kolder (1930-2023) besluit na zijn pensioen begin jaren negentig op weg te gaan naar Santiago de Compostela. Tijdens de vaak eenzame fietstochten wordt hij op zichzelf teruggeworpen. De natuur en de ontmoetingen onderweg maken indruk op hem en gaandeweg voelt hij zich steeds meer één worden met de Camino. In de brieven naar huis neemt hij zijn vrouw Rie en dochter Zita mee in de schoonheid en de culturele rijkdom van de Camino. Deze brieven met vele foto's zijn verzameld in dit boek.   

Het boek op A4-formaat (ISBN 978-90-77747-76-6, 224 pagina's; harde kaft) is verkrijgbaar via z.kolder@xs4all.nl. De prijs is € 29,50 exclusief verzendkosten.


DE FABRIEK VAN MIJN VADER

In de schoen- en lederindustrie waren in de hoogtijdagen eind jaren vijftig, begin jaren zestig van de vorige eeuw ruim 18.000 mannen en vrouwen werkzaam. Hoe kon het gebeuren dat deze florerende industrie in ons land een stille dood stierf?

In de oorlogsjaren bleef de schoenindustrie produceren voor de Nederlandse bevolking, maar ook voor de Duitse, en voor de Wehrmacht. Mocht dat laatste wel? Op 5 mei 1945 stopte de Tweede Wereldoorlog dan ook niet voor vele Nederlandse schoenfabrikanten. Er volgden collaboratieonderzoeken, waarbij de Ministeries van Justitie en Economische Zaken vaak recht tegenover elkaar kwamen te staan.

Eind jaren vijftig werden in Europa de contouren duidelijk van een grote interne markt. In die tijd begon ook de verzorgingsstaat langzaam vorm te krijgen. Een sterke gulden en stijgende lonen zorgden voor stilstand, achteruitgang en de verdwijning van veel arbeidsintensieve bedrijfstakken, waaronder de schoenindustrie. 

Auteur Frans Brokx werd geboren en groeide op in het gezin van een schoenfabrikant. Hij werkte er ook. Het wel en wee van het familiebedrijf heeft dan ook een belangrijke plaats in dit boek.

Het boek (218 pagina's, ISBN 978-90-77747-79-7) is te koop in de boekhandel en bij de auteur via frans@brokx.nl.


HIER ZWIJG IK OVER

Het leven van Rubert Windmuller in oorlogstijd

Manja Windmuller leerde haar vader Rubert nooit goed kennen. Hij stierf betrekkelijk jong. Het was een afstandelijke man die haar letterlijk en figuurlijk met harde hand opvoedde. Wat hij na zijn dood naliet waren mappen vol brieven, aantekeningen, knipsels en artikelen. Een stortvloed aan informatie waar ze geen weg mee wist. Met de hulp van auteur Kees Visschedijk wist ze ordening in de chaotische nalatenschap aan te brengen en kreeg zo een beter beeld van haar vader. Die bracht de Tweede Wereldoorlog vooral door in doorvoerkamp Westerbork en in concentratiekamp Bergen-Belsen. Rubert Windmuller maakte toen keuzes die achteraf discutabel zijn, maar in het licht van die tijd wel begrijpelijk zijn geweest.

72 pagina's, ISBN 978-90-77747-80-3


WESTERHOVEN, RIETHOVEN
EN BORKEL & SCHAFT IN KAART

Toen in 2009 het boek 'Bergeijk in Kaart' ten doop was gehouden, ontstond bij de auteurs Kik de Nooijer, Daniel Vangheluwe en Johan Biemans al snel het gevoel dat het onderzoek nog niet af was. In de vroege middeleeuwen was Bergeijk het centrum van de oerparochie Bergeijk, waartoe ook de dorpen Riethoven, Westerhoven, Luyksgestel, Dommelen en Borkel behoorden. De heren pakten de handschoen op en lieten in 2022 dit vervolgboek met nu deze dorpen plus het dorp Schaft.

Het boek (ISBN 978-90-77747-75-9, 438 pagina's; genaaid gebonden) kost € 35,- (exclusief verzendkosten) en is verkrijgbaar bij Johan Biemans via jhc.biemans@kpnmail.nl. Meer informatie over het boek is ook te vinden op de speciale website.


DE OOGST VAN MOEDERS AKKER

Moeder (1924) lijkt een gewone vrouw totdat ze haar verhaal vertelt. Haar nieuwsgierige kind kent hiervan hoofdstukken, niet het hele boek. Beeldend en met beleving, nu en dan ontroerend, vertelt moeder hem ook over het verborgene uit haar leven.

Ze is een Brabantse boerenvrouw. De onstuimige ontwikkeling van economie, geloof en landbouw in haar eeuw lopen door de vertellingen heen als witte draadjes door rood vlees. 

 Van auteur  Jan Smulders verschenen eerder:

- Achter de kloostermuur; een bezoek aan de Achelse Kluis 

- Zo nietig is een mens; markante levensportretten 

- Brabantse Kijk; 365 foto’s/365verhalen 

Het boek (320 pagina's; paperback) kost € 18,95 (exclusief verzendkosten) en is verkrijgbaar bij de auteur via smuld723@planet.nl


HET BOEK DER MARTELAREN

De Martha-Stichting werd in 1883 opgericht en bood een tehuis aan wat toen nog ’onverzorgde kinderen’ heette. Dat waren voornamelijk kinderen uit straatarme gezinnen die in de overbevolkte oude buurten van de grote steden woonden.

De Martha-Stichting bood hen onderdak, voedsel en perspectief.  In de bijna honderd jaar die de Martha-Stichting in deze hoedanigheid bestaan heeft zijn er duizenden kinderen geweest voor wie de Martha-Stichting korte of lange tijd hun enige thuis was.

Kees Visschedijk laat in het boek vijftig oud-bewoners aan het woord. Zij vertellen over de omstandigheden thuis die er toe geleid hebben dat ze naar een kindertehuis moesten en over de tijd die ze in dat tehuis hebben doorgebracht. De verhalen van de ’martelaren’ - zoals ze zichzelf noemen - worden afgewisseld met verhalen van hen die een aantal jaren leiding hebben gegeven aan groepen in de Martha-Stichting. 

Het boek (ISBN 978-90-77747-62-9) telt 246 pagina's en bevat vele foto's. Het kost € 26,50 (exclusief verzendkosten) en is alleen nog verkrijgbaar bij de boekhandels in Alphen aan den Rijn en via auteur Kees Visschedijk.


LIESJE VAN NIMWEGEN

Het grootste deel van Lies van Nimwegens familie werd vermoord in Auschwitz en Sobibor.

Haar natuurlijke vader was niet-Joods, maar hem heeft ze na haar zesde nooit meer gezien. De broer en zijn gezin met wie ze na jaren weer contact kreeg, zijn ver na de oorlog met de noorderzon vertrokken en sinds die tijd onvindbaar. 

Als baby kwam Liesje terecht bij de familie van Nimwegen in het Brabantse Aalst. Ida en Peet van Nimwegen hebben haar opgenomen, beschermd en met liefde omringd. Met behulp van data en jaartallen, met de kennis van de geschiedenis en met enig inzicht in het menselijk handelen hebben de familie van Lies en auteur Kees Visschedijk geprobeerd een stukje van Liesjes eerste levensjaren te reconstrueren.


DE KROMHOUT UIT 1907

Het verhaal dat via vele omwegen leidt tot de realisatie van het boek begint als Frans Brokx dertien jaar is. Een ongeluk met een vishengel zorgt ervoor dat hij brildrager wordt. Zijn droom om ooit stuurman op de grote vaart te worden spat uiteen. Het belet hem niet om een grote liefde voor de zee en schepen te behouden en verder te ontwikkelen. Hij vaart veel en klust veel, aan boten welteverstaan. De meeste liefde gaat zitten in een stalen schip uit 1907 dat hij als De Zeehond koopt, maar waar hij bij voltooiing van de restauratiewerken de originele naam De Kromhout aan teruggeeft.

Naast de wens om het schip zo veel mogelijk terug te brengen in de originele staat, wil hij de geschiedenis ervan kennen. Wie waren de zeven eerdere eigenaren? Hoe leefden en werkten zij? Wat deden ze met De Kromhout uit 1907? Stad en land reist hij af om de historie van het schip te reconstrueren. De neerslag van zijn zoektocht is in dit boek gevat.

Het rijkelijk geïllustreerde boek (192 pagina's, ISBN 978-90-77747-75-9) is verkrijgbaar via de boekhandel en via de auteur via Kromhout1907@gmail.com.


MOEDER & DOCHTER

De moeder van de in Reusel geboren Cisca Castelijns wordt weduwe op 66-jarige leeftijd. Ook Cisca is 66 als haar geliefde overlijdt. In hoeverre kruisten hun levensgeschiedenissen nog meer met elkaar? En welke keuzes maakten zij, onder welke omstandigheden? Of kwam het leven zoals het kwam? Cisca ging op zoek naar de belangrijke momenten in hun levens. Die momenten laten grote verschillen zien. Maar één ding loopt als een rode draad door beide levens: de wil om er het beste van te maken. En de gedrevenheid om zelf daartoe de kracht te vinden. Die passie lag ook ten grondslag aan dit verhaal, gevat in dit boek. Zo ontstond dit 'tijdsbeeld van twee vrouwen uit de Kleine Kempen, een familiegeschiedenis', hetgeen ook de ondertitel van het boek is.

Voor meer informatie over het boek (230 pagina's): cisca.castelijns@iae.nl


IVANKA'S LOVE TO COOK BOEK

Zes jaar lang was Ivanka Luijten de vaste demo-kok van een supermarkt in Eersel. Wekelijks werd aan haar gevraagd: “Wat eten we vandaag?” of “Wat zit er vandaag weer in je pannetje?” Velen wilden na haar antwoord graag even uit Ivanka's pannetje proeven en veelal waren klanten aangenaam verrast over het gerecht… telkens met liefde bereid. Het zorgde voor een groeiende schare aan fans en een groeiende hoeveelheid geslaagde recepten die ze na veel wikken en wegen bundelde in dit boek. 

Het boek (152 pagina's, ISBN 978-90-77747-72-8) is te koop bij de auteur via ivanka@luijtenduidelijk.nl, bij kookwinkel Van den Hurk in Eersel en bij Vershof in Bladel.


STIL VERDRIET

In haar jeugd trok Thea Nissen zich terug van haar omgeving met een boekje in een hoekje. In 'Stil verdriet' vertelt ze over de psychische problemen van haar vader, haar gezin en hoe dit haar gevormd heeft tot wie ze nu is. Dit levensverhaal moest voor haar, ondanks of misschien dankzij haar Parkinson, aan papier worden toevertrouwd.

Wim Daniëls over Thea Nissen: “Voetje voor voetje schrijft ze haar weigerachtig lichaam vooralsnog prachtig proza voor.” 

Het boek is te koop via de boekhandel (178 pagina's, ISBN 978-90-77747-65-0).


ROYSTON

Over het flamboyante leven van voetballer Royston Drenthe schreef Hugo Verkley een meesterlijk boek. Het werd werd uitgeroepen tot Staantribune voetbalboek van het jaar 2017 en genomineerd voor de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek van 2017. 

Wij mochten de vormgeving, de eindredactie en de druk van dit boek verzorgen.

Het boek kost € 9,90 (exclusief verzendkosten) en is te koop bij de auteur (284 pagina's, ISBN 978-90-82770-90-2).


NOSTALGIE? 

HERINNERINGEN UIT DE JEUGD VAN EEN TACHTIGJARIGE

Op de vraag van zijn kinderen wat hij voor zijn tachtigste verjaardag wilde hebben, antwoordde Leo Penders (Veldhoven, 1936): 'Geef maar geld. Dan laat ik van de jeugdherinneringen die ik opgeschreven heb een mooi boek maken.'

Hij kreeg wat hij vroeg en gaf op zijn verjaardag aan zijn kinderen wat hij graag wilde geven: een blijvende herinnering.

 

OVER MIJN WERKZAME LEVEN

EN VAN ALLES DAAROMHEEN

Zes jaar later na Nostalgie? schreef Leo zijn tweede boek, een terugblik op zijn werkzame leven. De meeste van die jaren bracht hij door op de accountantsdienst van Philips in Eindhoven.

Het boek is bij de auteur te koop voor 25 euro (exclusief verzendkosten).

leopenders35@gmail.com


TWEE EEUWEN (HILVAREN)BEEKSE SPORTHISTORIE

Hein Kanters spendeerde jaren aan het schrijven van zijn verzamelwerk, waarin 200 jaar aan Hilvarenbeekse sportgeschiedenis is opgenomen. Hij behandelt elke sport die er ooit in de gemeente is beoefend, ook sporten die er niet meer zijn. Aan bod komt het hele gamma: van boogschieten tot wielrennen, van atletiek tot vissen, van tai chi tot de zeskamp.

Het boek (400 pagina's, ISBN 978-90-81989-52-7) verscheen tijdens de opening van de nieuwe sporthal Roodloop, in 2018. Het is te koop bij boekhandel Peter Swaanen in Hilvarenbeek en café Schuttershof in Esbeek. De prijs is € 19,50. 

 


BABY MIGUEL

Het verhaal van baby Miguel is de waargebeurde zoektocht van mama Lieveke de Kort met haar partner Michael om hun pasgeboren kindje te kunnen laten zien. Het is een kostbaar project, want er is 110.000 euro nodig om een riskante operatie te bekostigen. Ze start de actie ‘Help baby Miguel zien’ en in één klap staat haar leven op zijn kop. Dankzij nationale aandacht op televisie en in kranten wordt het streefbedrag gehaald. Maar dan moet de ingreep nog plaatsvinden. Er blijkt slechts één persoon te zijn die deze operatie uit kan voeren: een 86-jarige arts in het noorden van Amerika.

Het boek kost € 17,50 exclusief verzendkosten. Het is te bestellen bij Lieveke de Kort, bereikbaar via lj129@hotmail.com