Mensen rondom De Doornboom; de laatste windmolen van Hilvarenbeek

Ooit stond de stenen windmolen De Doornboom, die werd gebouwd in 1857, net buiten het dorp. Thans wordt hij ingesloten door de bebouwing. Met de imposante toren van de St. Petruskerk blijft hij het meest gezichtsbepalende element van Hilvarenbeek. In de jaren zestig van de vorige eeuw dreigde de molen te vervallen, want de tijd was voorbij dat de mulder er zijn kost mee kon verdienen. De Doornboom werd daarop aangekocht en later gerestaureerd door de gemeente.

Een groep vrijwillige molenaars zorgt er vandaag de dag voor dat de kap wordt gekruid in de richting waarvan de wind komt, dat de wieken blijven draaien en de stenen kunnen malen.

De gemeente Hilvarenbeek zocht Kees van Kemenade aan om te beschrijven wat er zoals speelt rondom dit monument. De auteur heeft al een flink aantal publicaties op zijn naam staan, ook op het gebied van de plaatselijke geschiedenis. Hij combineert in dit boek historisch onderzoek naar de geschiedenis van De Doornboom met een journalistieke aanpak.

Veel meer mensen dan je zou denken zijn betrokken bij de windmolen. Agrariërs, bakkers, molenbouwers, plaatselijke vaklieden, en dan nog talloze vrijwilligers bij het museum en in de heemtuin aan de voet van de molenberg. Zij vertellen in dit boek allen hun verhaal over de laatste windmolen van Hilvarenbeek. 

Het Boek der Martelaren; verhalen uit de Martha-Stichting
29,50 €

9,50 €

  • Beschikbaar
  • Levertijd: 1-3 dagen1
Download
InkijkjeMensenRondomDeDoornboom.pdf
Adobe Acrobat document 1.9 MB